Raportul Comisiei Europene arată că România a primit, până la 9 iunie 2017, 45 de imigranți din Italia și 589 de imigranți din Grecia.
Potrivit cotelor obligatorii de imigranți stabilite în septembrie 2015 pentru fiecare stat membru, România trebuie să integreze în total 4180 de refugiați (1608 în Italia și 2572 în Grecia).
Comisia Europeană a mai anunțat că România a semnat documente de planificare, potrivit cărora numărul relocărilor trebuie să ajungă la 3.000 în lunile iulie, august și septembrie.
Totodată, în baza Acordului între Uniunea Europeană și Turcia, România a integrat 11 cetățeni sirieni.
Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să primească 98.255 de refugiați, dar au relocat până în prezent doar 20.869 de persoane.
Marți, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei și Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiați în cadrul planului comun de relocare a acestora.
Comisarul european Dimitris Avramopoulos, responsabil cu migrația, a precizat că instituția a transmis o notă oficială către cele trei țări vizate. Procedura de infringement urmează etape foarte precise, iar statul vizat va fi deferit Curții Europene de Justiție (CEJ), cu sediul la Luxemburg, care are posibilitatea să decidă sancțiuni.